Aromanın Tarihçesi
Hayvansal ve bitkisel kaynaklardan elde edilen baharat ve reçineler; hoş kokuları, aroma verici ve koruyucu özellikleri nedeniyle ilk çağlardan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Aromaların tarihi; insanların doğal ürünlerin aroma karakterine sahip bileşiklerini basit yöntemler ile zenginleştirilebileceklerini keşfetmesi ile başlar. Milattan önceki yıllara ait zeytinyağı ile ekstraksiyon ve ardından distilasyon reçeteleri günümüze kadar ulaşmıştır.
Özellikle Araplar tarafından 9. yüz yıl’da geliştirilen distilasyon teknikleri, 13. yüz yıl’a kadar hiç değiştirilmeden kullanılmıştır. Bu yüzyılda eczacıların uçucu yağları kullanmaya ve elde ettikleri yağların özelliklerini ve fizyolojik etkilerini kaydetmeye başlamaları ile sistematik bir gelişme başlamıştır. Günümüzde aroma endüstrisinde kullanılan uçucu yağların pek çoğu ilk olarak 16. ve 17. yüzyıllarda eczanelerde distile edilmiştir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN